Sidan publicerades senast 2013-12-13
Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan    ARTIKLAR    ARTIKLAR    Artiklar 2013    Rot- och rutavdrag kvittas mot skatteskulder    

Rot- och rutavdrag kvittas mot skatteskulder

Skatteverket kvittar utbetalningar av rot- och rutavdrag mot skulder på skattekontot eller återkrav i rot- och rutsystemet.

Sedan månadsskiftet oktober/november betalar inte Skatteverket ut rot- eller rutpengar till företag som har skatteskulder. Istället kvittas utbetalningarna mot skulder på skattekontot eller återkrav i rot- och rutsystemet hos utförarna. Kvittningen görs innan utbetalningarna utförs. Systemet med kvittning är dock inte helt nytt. Sedan 2010 går pengarna automatiskt över till Kronofogden för den som har skulder där. Nu utökas alltså det systemet till att även omfatta andra skatteskulder.

– Man ska inte gynnas så att man får rot- och rututbetalningar trots att man har stora skatteskulder. Därför känns det bra att systemet nu har utvecklats, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är bara de företag som utför rot- eller rutarbetet som påverkas av förändringen. Privatpersonerpåverkas inte.

Nytt för i år är att ombud kan ansöka om fullmakt för att – via Skatteverkets e-tjänst – sköta rot-och rutavdrag för juridiska personer. Läs mer på www.skatteverket.se. I e-tjänsten kan du också skriva ut intyg som visar hur mycket preliminär skattereduktion du, eller den juridiska person du har fullmakt för, utnyttjat som köpare av rot- och rutarbete.

Rot- och rutarbete är ett växande område. Under första halvåret har rut ökat med 14 procent jämfört med samma period föregående år. Sedan avdragsmöjligheten för rot infördes har 8,1 miljarder kronor betalats ut.

Källa: Skatteverket
Anna Carlsson-Käck är frilansjournalist och språkvårdare med flera års erfarenhet av media- och marknadskommunikation. Anna är bland annat medförfattare till boken Direkthandel - en affärsmöjlighet i tiden, utgiven på Liber förlag.    

F ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
  Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright 1999-2019 Hogia


Tipsa en vn