Sidan publicerades senast 2012-12-18
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2012 »   Ny anställningsform »   

Ny anställningsform

Kan en ny anställningsform underlätta för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden? Ja, i alla fall enligt det lagförslag en statlig utredning nyligen överlämnade till regeringen.

I utredningen föreslås anställningsformen ”utbildningsanställning”. Den ska erbjudas personer under 23 år, gälla i maximalt 18 månader och ha ett innehåll som arbetsgivare och arbetstagare tillsammans kommer fram till.  Syftet med den nya anställningsformen är att underlätta för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden men också att få mindre företag att våga anställda.  Som namnet antyder innehåller anställningen ett krav på utbildning vars plan utredningen föreslår ska utformas av den kommunala vuxenutbildningen. Planen ska vara skriftlig, innehålla mål, genomförande- och uppföljningsbeskrivning, utpekad handledare samt hur stor del av arbetsiden utbildningen ska bedrivas. Efter den avtalade tidens utgång övergår anställningen till en tillsvidareanställning. Utredningen föreslår även att arbetsgivare får 30 000 kronor per år och anställd i statsbidrag.

Den föreslagna nya anställningsformen har fått kritik från fackligt håll där man bland annat menar att man som ”utbildningsanställd” inte omfattas av kollektivavtal. Samtidigt tycker man att det är bra att unga människor får fler vägar in på arbetsmarknaden. Läs hela utredningen här » 


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
  Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän