Sidan publicerades senast 2017-12-15
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Julklappar till anställda och kunder? »   

Julklappar till anställda och kunder?

Många företag vill visa sin uppskattning till medarbetare och kunder genom att ge en liten julklapp. Men det finns några skattemässiga regler att tänka på för att göra rätt. Vad är avdragsgillt och när kan det bli förmånsbeskattning?

För att julgåvor till anställda ska vara skattefria får inte marknadsvärdet* överstiga 450 kronor inklusive moms. Om du vill ge julklapp som värderas högre än 450 kronor så beskattas hela gåvan, och att lämna pengar som gåva är inte skattefritt.

Företaget får alltså lyfta moms och dra av kostnaden för julgåvan om beloppet understiger 450 kronor inklusive moms. Självklart kan du ge en dyrare julklapp, men då ska hela värdet förmånsbeskattas din medarbetare. Dessutom får du inte lyfta momsen, men kostnaden blir avdragsgill eftersom den är en lönekostnad. Men det blir ändå dyrare eftersom du då måste betala arbetsgivaravgifter på värdet.

*) Med marknadsvärdet menas att det inte är företags inköpspris som räknas, utan vad medarbetaren skulle fått betala om hen köpt den själv.

Det blir också vanligare att företag skänker pengar till välgörenhetsorganisationer i juletider och meddelar detta till sina anställda. Då har medarbetarna inget inflytande över beslutet och kan inte beskattas. Men om de får vara med och välja till vilken organisation pengarna ska gå räknas detta som lön, och då ska medarbetaren beskattas för värdet.

Ska kunder få julklapp?

Att ge julgåvor till kunder är inte avdragsgillt, men om det rör sig om en enkel presentartikel, till lågt värde och med företagets logotyp på, kan avdrag godkännas. Gåvan måste dock ha direkt anknytning till företagets verksamhet och ges till många kunder för att räknas som avdragsgill.

Däremot är det svårt att avgöra om gåvan kan ses som en muta, oavsett belopp. Det är nämligen inte beloppet som är avgörande för om det uppfattas som muta utan sammanhanget som exempelvis relation, verksamhet, gåvans karaktär och vem som får gåvan. Så gör en noggrann avvägning om du vill ge julgåvor till kunder.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän