Sidan publicerades senast 2018-04-17
Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan    ARTIKLAR    ARTIKLAR    Artiklar 2018    Hur kan datadriven HR utveckla din bransch?    

Hur kan datadriven HR utveckla din bransch?

Hogia arrangerar för andra året i rad Bemanningsdagen och har många spännande talare inom bland annat juridik, rekrytering och förändringsledning. En av talarna är Anna Hamilton som har den spännande titeln People Analyst, men vad innebär det?

Inför Bemanningsdagen den 26 april i Stockholm passade HRinfo på att prata med Anna Hamilton om hur hon hjälper företag att bli bättre på datadriven HR.

Hej Anna, vad gör en People Analyst på jobbet?

- En People Analyst är en duktig analytiker som tittar på personalstatistik i bland annat HR- och lönesystem och drar slutsatser utifrån det. Exempelvis vilka aktiviteter som företaget behöver göra under en förändringsprocess. Många företag är duktiga på att registrera uppgifter och således samla in HR-data, men sen används det inte - det bara lagras. Ett otroligt slöseri.

Vad menar du med att det är ett slöseri?

- All data, inklusive HR-data, som är insamlad går att ta ut, analysera och använda som faktabaserat beslutsunderlag när förändringar ska ske i verksamheten, men min erfarenhet är att det är väldigt få företag som gör det. Det här vill jag förändra genom att visa på exempel hur data kan användas. Istället för att lita på sin magkänsla finns det faktiskt goda möjligheter att få fram fakta att grunda besluten på.

Hur gör man för att använda sin data?

- Det är att bara börja! Använd de system och rutiner företaget redan har för att samla in uppgifter och testa vad som går att sammanställa. Att veta vilka nyckeltal som är viktiga för ens eget företag är förutsättningen, och sedan att följa upp sina KPI:er (Key Performance Indicators) och analysera utfallet kontinuerligt. Då kan förändringar ske i små portioner över tid, istället för att det blir stora förändringar mer sällan.

Hur kan dina kunskaper hjälpa just bemanningsbranschen?

- Jag vet att fler och fler människor anlitas, som anställda eller som egna konsulter, inom bemanningsbranschen, bemanningsföretag kan ha stor nytta av det som kanske känns som den mest basic datan; att följa upp när folk börjar och slutar. Genom att ta reda på och följa upp exempelvis var kandidater hittar er, hur många klick ni får på er karriärsida, hur många som söker sig tillbaka till er fastän de fått nej tack (tänk e-handel och kundupplevelse!), hur många som är kvar i sin roll efter ett år och så vidare, så får ni snabbt en bra bild över hur ni ska planera era rekryteringsinsatser framöver. Likaså är det otroligt viktigt, och faktiskt rätt enkelt, att följa upp varför folk slutar på samma sätt och därigenom kunna utveckla företaget och (ffa?)= framför allt behålla sina topptalanger!

Det som dock är den största utmaningen och som man inte alltid räknar in i en budget - att få sin organisation att förändra sitt beteende och sitt arbetssätt. Inom Doings får vi fler och fler uppdrag inom det område vi kallar "People Change Management", där vi hjälper företag att bli mottagliga för nya digitala lösningar.

Vad är ditt bästa tips för att komma igång med datadriven HR?

- Det är egentligen en enkel process i tre steg, men startsträckan kan vara trög. Då hjälper jag gärna till så klart. Här är det som gäller:

    1. Se över dina befintliga system först innan du upphandlar nya (dyra) system, men se till att du har digitala och automatiserade systemlösningar som kan hantera och enkelt förmedla aktuella data. Fokus här är på att ställa frågan varför ska vi göra denna digitala förändring.

    2. Utifrån era utmaningar och inte för att man "ska". Bli överens om vilka mål och mätetal som är viktiga för ditt företag att följa upp för att vara en attraktiv arbetsgivare och affärsmässigt konkurrenskraftig. OBS! Glöm inte att börja arbeta med det förändrade arbetssättet här!

    3. Ta ut rapporter, analysera och utvärdera HR-datan kontinuerligt, precis som du gör med din ekonomi, för att få kontroll och se utvecklingsmöjligheter. Även här är det avgörande att organisationen tagit till sig varför man arbetar på ett nytt sätt, med nya beteenden.


Läs mer och anmäl dig till Bemanningsdagen »


 

Anna Hamilton
Anna har många års erfarenhet inom digital HR och arbetar som konsult. Främst hjälper Anna företag när de har ett pågående digitalt förändringsarbete som påverkar medarbetarna där system och rutiner ska ses över. Just nu är Anna med och implementerar ett nytt HCM-system (Human Capital Management) hos en stor mediakoncern.

 

 


F ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright 1999-2019 Hogia






Tipsa en vn