Sidan publicerades senast 2015-11-12
« Tillbaka

Lena Gustafsson
Senior innovativ & strategisk ledarskapsutvecklare, författare till Bortom glastaket. Grundat Good Relations och Styrelsebalans


Karriärnycklar:
1. Följ din egen kompass
2. Gör en livsplan
3. Nätverka
4. Välj organisation efter
    egna värderingar
5. Välj chef
6. Välj klätterställningen
    framför karriärstegen
7. Låt nyfikenhet styra
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2015 »   Sju nycklar till karriär »   

Sju nycklar till karriär

Det finns ett väl beprövat framgångsrecept som består av en nyckelknippa med sju nycklar, som öppnar rätt dörrar för dig som vill göra karriär. I boken Bortom glastaket delar 26 kvinnor på höga positioner med sig av sina erfarenheter och det är ingen slump att de är på topp.

De hade en plan. En livsplan och inte en strikt karriärplan. Ann Carlsson, vd på Apoteket, menar att det är fullständigt livsfarligt att ha en karriärplan. Myten om att det går ett tåg i karriären, den kan vi genast avliva. Det går nya tåg hela tiden och tricket i arbetslivet är att hålla sig öppen för de möjligheter som kommer. Inte styra sig efter en karriär som man skapat inne i sitt huvud, stressa sönder sig för att planen ska hålla och bli besviken när den inte gör det.

Dessa kvinnor är strategiska och tar kliven i en klätterställning och inte på en spikrak karriärstege. De hoppar av och det hoppar på, de går uppåt, åt sidan och bygger kompetens och om det efter ansträngning inte matchar, så lämnar de verksamheten. De söker nya uppdrag där deras kunskap kommer till sin rätt.

Vad är det då som kännetecknar glastaket? Ja, det beskrivs som en barriär som inte syns, men som känns när man slår i den. Det kan handla om att  t ex inte vara informerad, att hållas utanför, ens punkt kommer sist eller får inte plats på agendan osv. I boken ser vi att de kvinnor som rundat glastaket är skarpa i bedömningen och noggranna med att välja chef. En chef som tror på dem, som lyfter dem i organisationen och som ger chanser till utveckling. En chef som ser potentialen och bildligt talat rullar ut röda mattan för att skapa framgång.

De ledande kvinnorna i boken tar t ex  referenser på sin blivande chef och googlar på hur en beskriver sig. Helene Hasselskog, vd på Antenn Consulting, fick nyligen en förfrågan om ett nytt uppdrag.  Hon använde sitt stora nätverk och fick till svar "tacka nej, den organisationen är alldeles för detaljstyrd".

Den karriärnyckel som förenar alla kvinnor är nyfikenheten. De attraheras inte av det största rummet, finaste bilen eller titeln. De väljer ledarjobb för att de vill påverka och förändra. Lena Olving, vd på Mycronic, är en möjlighetstänkare av stora mått, vilket givit henne fantastiska möjligheter att leda verksamheter både i Sverige och internationellt. Hon vaknar varje morgon och tänker: "i dag ska jag förändra världen". När hon går hem så tänker hon "f-n, det gick inte i dag, men då går det i morgon".

Till vänster ser du de sju nycklarna för en lyckad karriär. Mer om de 26 framgångsrika kvinnorna och hur du gör för att följa nycklarna finner du i boken Bortom Glastaket.

Lena Gustafsson
Good Relations

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
  Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän