Sidan publicerades senast 2018-04-16
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Semester redan? Ja i alla fall i lönesystemen »   

Semester redan? Ja i alla fall i lönesystemen

För alla arbetsgivare som följer semesterlagens semesterår, 1 april till 31 mars, är det nu dags att göra semesterberäkningen i lönesystemet så att alla medarbetare får sina nya betalda semesterdagar. Men det finns mer att göra inför semestern.

Det är hög tid att börja planera semestern, både för arbetsgivare och oss andra. Hur många semesterdagar finns kvar? Vad ska vi göra just nu? När ska vi ha semester i år?

För arbetsgivare är det lätt att göra rätt eftersom det finns kollektivavtal och checklistor att följa.

Intjänandeåret

Först gäller att se över om de anställda tagit ut årets semesterdagar före den 31 mars och om de har semesterdagar kvar, samt räkna ut hur många betalda semesterdagar de anställda har tjänat in under föregående kalenderår, intjänandeåret.

I många kollektivavtal ingår även att räkna fram den genomsnittliga sysselsättningsgraden, vilket bör stå i checklistan. Ha alltid kollektivavtal och checklista till hands, så får du med allt som behöver göras. Om kollektivavtal saknas är det semesterlagen som gäller.

Det vanligaste arbetssättet är att göra semesterberäkningen efter att aprillönen är definitivavräknad och innan lönespecifikationerna skrivs ut till de anställda.

Semesteråret

På många arbetsplatser är även april månad deadline för att planera in årets semesterdagar och de anställda ska meddela sina önskemål till sin arbetsgivare. Det är bra att börja i tid så att både medarbetare och arbetsgivare blir nöjda med hur semestern förläggs.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän