Sidan publicerades senast 2014-12-08
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2014 »   Rensa inför ett nytt arbetsår »   

Rensa inför ett nytt arbetsår

Ordning och reda, mer tid över till kärnverksamheten och struktur; känns det bekant? Förmodligen, för ungefär så låter många företagares och chefers nyårslöften till sig själva. En nystart står helt enkelt högt på önskelistan, men hur ska vi nå dit?

Att man städar och gör en röjning inför årsskiftet i sina programvaror tar vi för givet. Till det är man liksom ”nödd och tvungen”. Men varför inte angripa det där löftet om nystart på samma vis och sätta ordning och reda överst på listan rent allmänt? Inled det nya året med att avsätta en dag för röjning och sortering, och vi pratar väldigt basala uppgifter, som att bland annat städa sitt skrivbord:
– Att ha ett städat skrivbord är jätteviktigt. Man måste ha en ren horisont. Vill man ha bilder på familj eller vänner får man ha dem bakom sig, säger företagsstrategen Anki Bengtsson i en tidigare artikel i Dagens Nyheter. Hon menar att det på skrivbordet endast ska ligga den arbetsuppgift man håller på med för stunden, ingenting annat.
– Innan man går hem varje dag ska man skriva ner morgondagens viktigaste arbetsuppgift högts upp. Den ska man sedan ta tag i direkt man kommer till jobbet nästa dag.

Andra tips för att bli mer effektiv på jobbet
  • Öppna inte dina sociala medier förrän efter lunch.
  • Hoppa över förmiddagens kaffepaus. Ta den på eftermiddagen istället när hjärnan börjar bli lite trött.
  • Utnyttja förmiddagen bättre, det är då du är som mest effektiv och bör ta tag i de stora uppgifterna.
  • Avsätt speciell mejltid. Avbryt inte det du håller på med att för att kontrollera mejl stup i kvarten. Och när du läser mejl, svara om möjligt direkt på dem. Annars ligger de där och gnager i ditt medvetande och stör din effektivitet.
  • Gör klart en uppgift innan du påbörjar nästa.
  • Man får lov att stänga av sin telefon och låta telefonsvararen ta samtalen. Se bara till att du avsätter tid för att lyssna av och ringa upp.
För den som vill läsa mer om hur man blir effektiv på jobbet tipsar vi om Anki Bengtssons bok ”Mer gjort och tid över”.

Tidspressad? Hinner du vare sig rensa skrivbord eller läsa böcker om hur man gör? Lugn, det finns genvägar. Enligt Brita Hahne på företaget SMPL är det fullt möjligt att rensa sitt skrivbord på en timme. Läs här » 

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
  Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän