Sidan publicerades senast 2018-09-08
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Personalrelaterade regler är tillväxthinder enligt företagare »   

Personalrelaterade regler är tillväxthinder enligt företagare

Tillväxtverket genomför med jämna mellanrum Sveriges största undersökning hos små och medelstora företag, för att undersöka hur de ser på möjligheterna att utveckla verksamheten i framtiden. Det visar sig att personalrelaterade regler är det som upplevs mest hindrande.

Undersökningen Företagens villkor och verklighet har genomförts fem gånger tidigare och den senaste kom ut i september 2017. Det är cirka 10 000 företag som svarar, och tack vare mängden respondenter samt frågor med fördjupningar kan Tillväxtverket sammanställa rapporter som fokuserar på specifika frågor.

Enligt rapporten Förenkla för företag, som färdigställdes i mars i år, vill 38 procent av företagen växa genom att anställa fler, men inte ens hälften av dem tror att de kommer att anställa. När svaren sammanvägs är det lagar och myndighetsregler som hindrar företagen att växa, och främst är det personalrelaterat. På topp tre hamnar följande regler

  1. Anställning och uppsägning
  2. Sjuklöneregler
  3. Skatte- och momsregler

Den totala andelen företag som upplever att lagar och myndighetsregler är ett stort tillväxthinder har ökat något sedan senaste mätningen gjordes 2014. Det är främst inom branscherna Bygg och Handel som ökningen är markant. Däremot finns det flera branscher som upplever att krånglet har minskat enligt rapporten, och en av dem är restaurangbranschen. Tillväxtverket har gjort en fördjupad intervjustudie där och upptäckt att digitala lösningar är en del av den positiva utvecklingen i förenklingsarbetet i restaurangbranschen.

Här kan du ladda ner hela temarapporten Förenkla för företagen. Där finns även huvudrapporten och ytterligare temarapporter som belyser olika ämnen såsom innovation och kompetensförsörjning.

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän