Sidan publicerades senast 2016-02-02
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   BELOPP & PROCENT »   Parkering eller garageplats »   

Parkering eller garageplats

Om arbetsgivaren håller med fri parkering eller fri garageplats vid arbetsplatsen innebär det i många fall att de anställda har en skattepliktig förmån.

Anställda som har en egen parkeringsplats blir beskattade för förmånsvärdet för alla dagar, på grund av dispositionsrätt till platsen, oavsett om bilen står där alla dagar eller inte.

Anställda som inte har en egen plats, men som får stå där det finns plats, blir bara beskattade för förmånsvärdet de dagar när de parkerar bilen där.

Värderas till marknadsvärdet

Förmånen ska värderas till marknadsvärdet. Marknadsvärdet är vad det skulle ha kostat den anställde att själv betala för motsvarande förmån, dvs. vad den anställde skulle ha fått betala för att hyra en parkeringsplats eller garageplats i närheten av arbetsplatsen.

Om den anställde kan parkera gratis på likvärdiga platser, nära de platser som arbetsgivaren håller med, blir det inget förmånsvärde att beskatta.

Fri parkering kan vara skattefri

Den som har bilförmån ska inte beskattas särskilt för parkering eller garageplats vid arbetsplatsen. Detta gäller oavsett om den anställde använder förmånsbilen i tjänsten eller enbart privat.

För anställda som kör mycket i tjänsten med egen bil gäller följande:

  • Om bilen används i tjänsten under minst 160 dagar under året och då körs minst 300 mil ska den anställde inte beskattas för parkerings- eller garageplats.
  • För den som kör färre dagar men minst 60 i tjänsten och då kör minst 300 mil, ska förmån av fri parkering tas upp för det antal dagar som bilen inte använts i tjänsten.

Kontrolluppgift

På kontrolluppgiften ska arbetsgivaren tala om ifall den anställde har fått förmån av fri parkering av sin privatbil vid arbetsplatsen.

Om förmånen har något värde ska detta ingå i beloppet i ruta 12 på kontrolluppgiften. Parkeringsförmån markeras dessutom med ett kryss i ruta 45.

Källa: Skatteverket


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Arbetsgivaravgifter  
Pris- & Inkomstbasbelopp  
Statslåneräntan  
Moms  
Traktamente inrikes & utrikes  
Utlandstraktamenten för 2018  
Kostförmån och Kostavdrag  
Representation  
Körjournal  
  Parkering eller garageplats  
Personalvårdsförmån  
Motion och friskvård  
Gåvor  
Tävlingsvinster  
Husarbete  
Löneväxling  
Förmånliga lån  
Fri bostad  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän