Sidan publicerades senast 2019-01-18
« TillbakaErik Douglasson

HRexpert, Hogia 
Se snabbguide och video om AGI »

Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2019 »   Nu gäller arbetsgivardeklaration på individnivå – det här behöver du tänka på som anställd »   

Nu gäller arbetsgivardeklaration på individnivå – det här behöver du tänka på som anställd

Hogias HR-expert Erik Douglasson svarar på frågor om vad du som anställd bör tänka på när det gäller arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI).

Hur kan man som anställd förbereda sig inför den nya lagen?

För att säkerställa att lönehanteringen blir korrekt och för att arbetsgivaren ska undvika att rapportera felaktigheter till Skatteverket för dig som individ är det viktigt att du skickar in korrekta löneunderlag såsom reseräkning, tid- och avvikelserapportering i god tid till löneavdelningen.

I nästa steg är det viktigt att du läser din lönespecifikation grundligt och återkopplar till löneavdelningen direkt om något behöver rättas så att arbetsgivaren inte hinner rapportera arbetsgivardeklarationen till Skatteverket. Du som enskild individ får därmed ett större ansvar i att läsa din lönespecifikation, samt agera om uppgifter behöver rättas.

Vad gör man om det blir fel i rapporteringen till Skatteverket?

Eventuella fel som rapporterats in till Skatteverket måste korrigeras i samma månad som felet uppstod genom att arbetsgivaren lämnar in en helt ny arbetsgivardeklaration för den månaden. När det gäller skatten har dock arbetsgivaren inte rätt att göra korrigeringar för dig som individ.

Vad innebär det att arbetsgivaren inte får göra skattekorrigeringar?

Om du som anställd har fått för mycket lön och arbetsgivaren har hunnit rapporterat uppgifterna till Skatteverket måste du själv återbetala hela bruttobeloppet till arbetsgivaren. Det vill säga även skatten. Om det har redovisats för mycket skatt till Skatteverket kommer det att regleras först på din årsdeklaration för inkomståret, vilket innebär att du som privatperson kan bli tvungen att ligga ute med pengar fram till deklarationen redovisas för året.

Vad är dina råd till anställda?

Läs igenom lönespecifikationen så att den stämmer med de utbetalningar du förväntar dig. Uppgifterna som lämnas till Skatteverket kommer också att förtryckas i din inkomstdeklaration och av den anledningen är det viktigt att du får kännedom om vilka uppgifter som rapporteras in.

Införandet av AGI innebär att vi som individer får ökad insyn i vad arbetsgivare rapporterar till Skatteverket. Via Mina sidor på Skatteverket kan varje person följa hur mycket lön och annan ersättning arbetsgivaren betalt ut månad för månad. Har man fler än en arbetsgivare kan man se sin sammanlagda inkomst. Ett råd är att man efter löneutbetalningen jämför sin lönespecifikation med det som står på Mina sidor.

En stor fördel är att risken för att behöva betala kvarskatt året efter minskar då man hela tiden kan se den skatt som blivit inbetald till Skatteverket och själv begära jämkning. I januari 2019 skickas årlig kontrolluppgift ut för sista gången, därefter är det enbart lönespecifikationerna och AGI som gäller.Erik Douglasson har många års erfarenhet av konsultation och utbildning inom lön och HR och är en mycket uppskattad föreläsare på Hogias användarträffar och seminarier. Erik arbetar som bolagschef för HR Systems, vilket är bolaget som utvecklar Hogias HR- och löneprodukter för de större kundsegmentet. Vidare är Erik bland annat Hogia-gruppens representant i SRFs arbetsgrupp kring införandet av Arbetsgivardeklaration på individnivå i nära samarbete med Skatteverket.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
  Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän