Sidan publicerades senast 2015-11-16
« Tillbaka

Foto: Logan Tete
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2015 »   Molnlösningar i fokus på årets Ekonomi & Företag »   

Molnlösningar i fokus på årets Ekonomi & Företag

Eva-Lena Almered, produktspecialist inom lön och HR, besökte årets Ekonomi & Företag den 7-8 oktober på Kistamässan och delar här med sig av sina intryck och tankar från dessa två dagar.

10 % av dagens anställda arbetar till och från arbetet och 47 % av dagens anställda anser att tillgång till mobil teknologi ger dem balans i livet. Att kunna arbeta när och var man vill är krav som allt fler anställda ställer på sin arbetsgivare. Med detta sagt förstår man varför utställare och föreläsare på årets Ekonomi & Företagsmässa lyfter fram molnlösningar som vägen framåt.

Fokus hos dagens programleverantörer ligger på att ta fram molnlösningar för att möta de krav som vi kunder ställer på enkelhet, säkerhet och mobilitet. Allt fler mobilappar lanseras för att möta kundernas krav på mobilitet. Programleverantörerna har kommit olika långt i sitt arbete kring molnlösningar, men det går inte att ta miste på att man kraftsamlar för att ta fram ett komplett tjänsteutbud i molnet.

Vad som är slående när man tittar runt hos de stora programleverantörerna är att fokus ligger på att lyfta befintliga tjänster till molnet. Tjänsterna som erbjuds i molnet är i mångt och mycket desamma som tidigare. Gamla tjänster i ny förpackning! Det verkar således som om vi som väntar på att få se nya och spännande tjänster inom löne- och HR-området i molnet måste ge oss till tåls ett tag.

Naturligtvis fanns det ljuspunkter. En var möjligheten att se sin kommande lönespecifikation växa fram i realtid. Varför behöva vänta på slutresultatet en månad om man kan få se den direkt?

Cecilia Söderström, HR-chef på Vasakronan, höll ett inspirerande seminarium om deras arbete med den aktivitetsbaserade arbetsplatsen. Syftet med den aktivitetsbaserade arbetsplatsen är att kontorslokalerna planeras utifrån de aktiviteter som den anställde utför under dagen, snarare än utifrån principen en anställd - ett skrivbord. Cecilia Söderström lyfte fram de stora förändringarna som det innebar för de anställda att inte ha en bestämd plats att gå till, att våga släppa taget om det invanda och kliva in i det okända. Men även de stora utmaningar som ett mobilt kontor innebar för IT-verksamheten. Om vikten av att satsa fullt ut på mobila IT-lösningar och att förstå att för att lyckas krävs att de organisatoriska förändringarna går hand i hand med det tekniska förändringsarbetet. De största fördelarna som man ser med en aktivitetsbaserad arbetsplats är att trivseln bland de anställda har ökat samtidigt som verksamheten har effektiviserats och produktiviteten ökat. Men framförallt, menar Cecilia Söderström, har de fått mer tid att ägna sig åt det de tycker är viktigast, nämligen sina kunder.

I vimlet stötte jag ihop med Martin Webb, Kundchef på Hogia Byggsystem AB, som delade med sig av sina tankar kring molnlösningar. "Det vi pratade om för 10 år sedan gällande Self Service realiseras nu tack vare de mobila molnlösningarna. Våra kunder, särskilt de unga, vill kunna bestämma när och var de vill arbeta. De vill inte vara låsta till ett skrivbord, utan ha skrivbordet i väskan eller helst i fickan. Mogna och medvetna kunder kommer att utmana programleverantörerna att ta fram nya och slutkundsanpassade molnlösningar som verkligen kommer att föra utvecklingen framåt!"

Jag lämnar årets Ekonomi & Företag med Martins ord i huvudet och med tankar om vad vi kan vänta oss av programvaruleverantörerna i framtiden. Som produktspecialist har jag fått med mig mycket att fundera på i mitt eget arbete, samtidigt som jag nöjt kan konstatera att vi redan ligger långt framme i tankarna om framtidens lösningar. Helt klart är att jag med spänning ser fram emot att komma tillbaka nästa år!

Eva-Lena Almered
Produktspecialist HR
Hogia HR Products

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
  Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän