Sidan publicerades senast 2016-07-08
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2016 »   Lönespecifikationer bör inte längre skickas ut via e-post »   

Lönespecifikationer bör inte längre skickas ut via e-post

När den nya EU-förordningen om dataskydd träder i kraft i maj 2018 kommer kraven på att personuppgifter hanteras i säkra system att skärpas. Samtidigt kommer Dataskyddsinspektionen att få större möjlighet att döma ut höga bötesbelopp till de företag och organisationer som missköter sig. Därför bör företag se över sina rutiner kring personuppgiftshanteringen redan nu.

En viktig fråga att fundera på är hur man valt att distribuera lönespecifikationer till anställda. Lönespecifikationer innehåller en rad känsliga uppgifter och skulle kunna hamna i orätta händer om de skickas ut via okrypterad e-post. Även om Datainspektionen inte har uttalat sig specifikt om att skicka just lönespecifikationer via e-post, är de tydliga med att det finns stora risker med att skicka känsliga uppgifter rent generellt via e-post.

De som använder e-post idag, bör därför se sig om efter andra sätt att skicka ut lönespecifikationer till anställda. Även om många systemleverantörer fortfarande erbjuder möjligheten, är det trots allt arbetsgivaren, som samlar in och hanterar personuppgifterna, som är ansvarig för att lagstiftningen följs.

Dessutom är det högst troligt att många systemleverantörer kommer att stänga möjligheten att skicka lönespecifikationer via e-post om säkerhetskraven stramas åt ytterligare. Därför är det viktigt att redan nu hitta alternativ till e-posten, där medarbetaren t.ex själv kan logga in för att se sin specifikation.

På Hogia tittar vi just nu på hur vi ska anpassa våra produkter till den nya EU-förordningen för att hjälpa företag och organisationer att möta framtida säkerhetskrav. Vi har dessutom utvecklat en iOS- och ­Android-app, Hogia MyPayslip, som ger möjlighet att distribuera lönespecifikationer på ett säkert sätt. Genom appen får medarbetare även ett säkert arkiv där de enkelt kan se sina tidigare specifikationer. Administratören kan när som helst se alla medarbetares specifikationer via webben vart han eller hon än befinner sig! Gå gärna in här för att läsa mer om appen.

Helena Björkman
Produktspecialist
HR Products

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
  Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän