Sidan publicerades senast 2018-12-13
« Tillbaka


Sara Janson och
Erik Douglasson, Hogia


Se exempel på hur du räknar ut karensavdrag »

Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Karensavdrag i stället för karensdag »   

Karensavdrag i stället för karensdag

Den 1 januari i år ersattes karensdagen med ett karensavdrag. Syftet med de nya bestämmelserna är att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist och förutsägbart. Här berättar Hogias HR-experter Sara Janson och Erik Douglasson om vad karensavdraget innebär för dig som medarbetare, arbetsgivare och företagare.

Bakgrunden till att riksdagen har beslutat om ett karensavdrag istället för en karensdag, kommer av att de tidigare bestämmelserna slår olika för olika grupper på arbetsmarknaden. Med ett karensavdrag är syftet att det ska bli mer rättvist för alla som arbetar obekväma arbetstider.

En karensdag innebär att löntagare som har oregelbundna arbetstider förlorar mer pengar om han/hon är sjuk en dag när de skulle ha jobbat ett långt pass, kväll eller över storhelger. Det nya karensavdraget ska istället vara mer rättvist, eftersom avdraget alltid blir en viss procentsats av sjuklönen.

Bestämmelserna om karensavdrag anges i lagen om sjuklön och uppgår till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning. Beräkningen av karensavdraget kan anpassas efter olika yrkesgrupper och ska då bestämmas genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

För dig som anställd innebär karensavdraget att avdraget alltid blir 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka. Oavsett när du sjukanmäler dig under dagen kommer avdraget alltid vara detsamma. Det innebär att avdraget alltid blir förutsägbart.

För arbetsgivare innebär karensavdraget att karensen beräknas något annorlunda, exakt hur kommer att avgöras i de olika kollektivavtalen. Vi kan redan se att det finns flera olika lösningar på hur karensavdraget skall beräknas i de kollektivavtal som är tecknade och många är fortfarande inte klara.

För dig som är företagare gäller olika regler beroende på vilken företagsform du bedriver. För dig som bedriver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag innebär de nya bestämmelserna ingen skillnad mot tidigare. Om du däremot har ett aktiebolag räknas du som anställd i ditt företag och då gäller samma bestämmelser för dig som för andra anställda, i stället för en karensdag görs ett karensavdrag.

Läs mer om de nya bestämmelserna hos Försäkringskassan »Erik Douglasson och Sara Janson har många års erfarenhet av konsultation och utbildning inom lön och HR och är mycket uppskattade föreläsare på användarträffar och seminarier. I slutet av januari åker de på turné med Kompetensdagarna lön/HR, där karensavdrag, AGI och effekterna av GDPR är en del av det som står på agendan. Läs mer och anmäl dig här » 

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän