Sidan publicerades senast 2012-12-18
Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan    ARTIKLAR    ARTIKLAR    Artiklar 2012    Gr RUT-avdrag fr lxhjlp    

Gr RUT-avdrag fr lxhjlp

Det omdiskuterade förslaget om möjligheten till RUT-avdrag för läxhjälp har nu klubbats i riksdagen. Avdraget tillåts från den 1 januari 2013.

Detta innebär bland annat att även gymnasister kan göra avdrag för läxhjälp, något som annars enbart varit möjligt för grundskoleelever eftersom läxläsningen där räknas som en form av barnpassning.

Det nya avdraget har kritiserats kraftigt där motståndarna framförallt hävdar att avdragsmöjligheten kommer att öka klasskillnaderna och att pengarna istället borde satsas på ett bättre skolsystem eller någon form av ideell organisation för läxläsningshjälp. Skatteverket har nu också att ta ställning till huruvuda föräldrar till barn på yrkesinriktade utbildningar ska få göra avdrag för exempelvis sånglärare, seglingsinstruktörer eller personliga tränare.
– Jag tror att man närmast har tänkt på läsämnena när man gjort den här lagstiftningen, säger Skatteverkets Pia Blank Törnros till Sveriges Radios Ekonyheter.

Möjligheten att nyttja RUT-avdraget vid läxhjälp beräknas minska skatteintäkterna med 10 miljoner kronor under 2013 och därefter med 25 miljoner kronor per år.

RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt och avser hushållsnära tjänster i privathem. Skattereformen om RUT-avdrag infördes 1 juli 2007. Privatpersoner kan ansöka om skattereduktion för hushållsnära tjänster upp till max 100 000 kronor per år, och få ett avdrag på 50 procent av kostnaden. Tjänsten måste utföras av ett företag med F-skattbevis. Ansökan om skattereduktion ska skickas till Skatteverket senast den 1 februari året efter att arbetet utförts. Till hushållsnära tjänster räknas arbete som utförs i eller i anslutning till bostaden, som till exempel städning, fönsterputs, dammsugning, strykning, barnpassning och trädgårdssysslor. Man kan även göra avdrag för matlagning så länge maten lagas av de råvaror du själv har hemma i skåp och lådor. Detta gäller även för blandning av drinkar.

Vill du göra avdrag för reparationer, underhåll om- eller tillbyggnadav ditt hem är det inte till RUT du ska anvnda dig av, utan ROT. ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad och avser åtgärder för att renovera och förbättra befintliga byggnader som du äger. Även här krävs F-skattsedel hos den som utför arbetet vars arbetskostnad måste uppgå till minst 1 000 kronor. Man får inte räkna med materialkostnader och arbetet måste vara slutbetalt innan ansökan om skattereduktion kan göras. Skattereduktion medges på halva arbetskostnaden men högst 50 000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket och Wikipedia


F ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
  Artiklar 2012  
Copyright 1999-2019 Hogia


Tipsa en vn