Sidan publicerades senast 2012-11-14
Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan    ARTIKLAR    ARTIKLAR    Artiklar 2012    Generationen du inte kommer klara dig utan    

Generationen du inte kommer klara dig utan

Målmedveten, orädd och kreativ. Nyfiken, kommunikativ och ambitiös. Det företag som först anställer mig har definitivt en klar fördel mot sina konkurrenter. Vem är jag? Jag är 80-talisten, den nya generationen på arbetsmarknaden.

Som 80-talist har jag lyssnat till mångas olika uppfattningar om hur jag fungerar på arbetsmarknaden. Det sägs att jag är krävande, ivrig, illojal och ifrågasättande. Det verkar även finnas en syn om att jag är svår att tillfredställa och att jag går alldeles för fort fram. Ja, 80-talistens karaktäriserade drag är många, men är de verkligen så övervägande negativa för arbetsgivare som många vill påvisa?

Jag vet att min generation skiljer sig från tidigare generationer men jag ser mina 80-talistiska drag som mina vassaste styrkor. Jag är inte illojal, jag är öppensinnad och nyfiken. Jag är inte ifrågasättande, jag är noggrann och min iver handlar om att jag vill fånga möjligheter och se resultat. Att ha vuxit upp i ett samhälle med ett konstant högt informationsflöde har bidragit till ett kritiskt förhållningssätt och en vana att selektera i en miljö med många bud. Sammantaget utgör jag en driven, företagsam och ambitiös kraft som jag tror att du som arbetsgivare kan ha stor nytta av. För om du frågar mig så är det dessa egenskaper, tillsammans med en dos av min vetgirighet och tekniska kompetens, som kommer att göra din organisation framgångsrik och attraktiv på dagens föränderliga marknad.

Så, vad kan du som arbetsgivare göra för att locka mig som 80-talist och framförallt, hur ska du få mig att stanna? Marknadsför din arbetsplats med fokus på mjuka värden. Synliggör företagets kultur och karriärmöjligheter och tydliggör vad som krävs för att jag ska lyckas hos dig. Utmana mig med personliga målsättningar och följ gärna upp prestationer med konkret feedback. Om du lyckas få en 80-talist att känna sig betydelsefull för företaget kommer ni tillsammans att kunna skapa ett ömsesidigt förtroende. Ett förtroende som leder till en lojal och engagerad medarbetare som tillsammans med din befintliga personalstyrka kommer att arbeta för att generera värde i din verksamhet.

Dock råder en hård kamp om unga talanger på marknaden och för att ta del av kakan gäller det att vara snabb. För att citera min universitetslärare, trend- och generationsforskaren Anders Parment,”den som hinner först har som vanligt fördel”. För sanningen är att vi 80-talister är den nya generationen på arbetsmarknaden, generationen du inte kommer klara dig utan.

Lina Ullman och Tim Jonasson studerar på PAO-programmet (personal, arbete & organisation) på Stockholms universitet  

F ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
  Artiklar 2012  
Copyright 1999-2019 Hogia


Tipsa en vn