Sidan publicerades senast 2017-12-15
Tillbaka


Kim Samuelsson, Hogia HR Products AB
Spara/dela med dig:
Startsidan    ARTIKLAR    ARTIKLAR    Artiklar 2017    Fler branscher fr krav p personalliggare    

Fler branscher fr krav p personalliggare

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att även företag med verksamhet inom fordonsservice, kropps- och skönhetsvård samt grossistverksamhet med livsmedel och tobak ska föra personalliggare. Syftet är att motverka svartarbete och enligt förslaget införs kravet från den 1 juli 2018.

Kravet på att föra in anställdas närvaro i en personalliggare finns sedan länge i ett flertal branscher; restaurang-, frisör-, tvätteri- och byggbranschen. Nu utvidgas alltså kravet till ytterligare tre branscher. Det är bilverkstäder, skönhetssalonger och livsmedelsgrossister som behöver sätta sig in i vilka regler som gäller för kravet på en personalliggare, som ska vara antingen i pappersform eller i ett digitalt system. Enligt tidigare beslut gäller endast digitalt system för dem i byggbranschen.

Om personalliggare saknas när Skatteverket hälsar på tar de ut en kontrollavgift på 12 500 kronor, och om den saknas även vid nästa besök är avgiften ytterligare 25 000 kronor. För varje verksam person som inte är registrerad i personalliggaren vid Skatteverkets besök är avgiften 2 500 kr.

Istället för manuellt system med fysisk bok som personalliggare är det nu många företag som går över till den digitala varianten, bland annat för att spara tid men även för att förenkla hanteringen.


− Det smidiga med digitala lösningar är att när medarbetaren stämplar in och ut så registreras närvaro automatiskt i personalliggaren. När Skatteverket kommer på besök är rapporten redan klar att visa upp med realtidsuppgifter, säger Kim Samuelsson.

Vad ingår i kravet på personalliggare för de nytillkomna branscherna?

För fordonsserviceverksamhet är exempel på åtgärder som omfattar krav på personalliggare reparationer, lackering, glasarbeten, tvätt, rekonditionering och hjulskifte samt däckservice av motordrivna fordon.

Vad gäller kropps- och skönhetsvårdsverksamhet är det främst behandlingar som inte är medicinsk karaktär som får krav på personalliggare. Det vill säga behandlingar av en persons kropp eller omsorg om en persons yttre för att öka det allmänna välbefinnandet. I förslaget definieras bland annat verksamhet inom hudvård, manikyr, pedikyr, massage, makeup, tandblekning, tatuering, piercing, solarier och solsprayning.

För näringsverksamhet som avser partihandel med livsmedel, drycker (även alkoholhaltiga) och tobak innefattas kravet på personalliggare för anskaffning, enklare bearbetning, förpackning, innehav och leverans av varor.

Vid olika slags verksamheter i samma lokal, och där någon av dessa verksamheter kräver personalliggare, innebär det nya förslaget att personalliggare ska föras även i alla övriga verksamheter. Det vill säga även om de inte ingår i befintliga eller tillkommande branscher med krav på personalliggare.

Syftet är att förenkla, både vid Skatteverkets kontrollbesök då det är svårt för dem att avgöra vilka personer som arbetar i respektive verksamhet i samma lokal, och för arbetsgivaren som kan ha svårt att hålla reda på vilken personal som ska vara införd i personalliggaren vid varje tillfälle.

Här kan du läsa mer om lagrådsremissen samt pressmeddelanden både från riksdagen och Skatteverket.


F ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright 1999-2019 Hogia


Tipsa en vn