Sidan publicerades senast 2017-09-08
« Tillbaka


Barbro Lien Rönn
HR Talent Management, Hogia
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Dubbla kompetenser kan lösa kompetensbristen »   

Dubbla kompetenser kan lösa kompetensbristen

Många branscher är idag drabbade av kompetensbrist och söker nya medarbetare med ljus och lykta. Ett bra alternativ är att själv arbeta proaktivt med kompetensförsörjningen.

Många företag har akut behov av kompetent arbetskraft och oavsett bransch behöver vi arbeta på andra sätt än tidigare. Samverkan med skolor på alla nivåer är självklart bra, men det räcker inte längre eftersom studenterna har flera år kvar i skolan och kompetensen behövs nu.

Barbro Lien Rönn på Hogia Talent Management har arbetat länge med kompetensförsörjning och berättar gärna vad företag kan göra.

- Inom Hogias bransch, IT-sektorn, är det stor efterfrågan på systemutvecklare och testare bland annat, men det känns som om vi bara byter personal med andra i samma bransch. Vi behöver utöka med fler personer, men även bli bredare med fler roller på olika nivåer. Alla från Chalmers och KTH är så efterfrågade och systemvetare anställs redan under studietiden. I den takt vi vanliga användare använder oss av teknik som kräver kod så ökar behovet av fler som kan programmera.

Dubbla kompetenser är det nya nu

En ny möjlighet i rekryteringsväg är att vända på hela urvalsförfarandet för att hitta människor med helt andra kompetenser och erfarenheter. Människor som är villiga att lära sig en ny bransch och helt nya arbetsuppgifter. I Hogias fall programmering, och Barbro berättar.

- Vi fick upp ögonen för så kallad accelerated learning och kände direkt att likheten med vår egen introduktionsutbildning av nyutexade systemvetare var slående. Så vi bestämde oss för att starta en programmeringsutbildning i samverkan med Academy, ett dotterbolag till Academic Work.

Urvalet av sökande utgick från tester för att visa fallenhet och begåvning att ta till sig och lära sig programmera, istället för att rekrytera med hjälp av CV och tidigare erfarenheter. I och med att kraven på förkunskaper togs bort fick vi ett stort antal sökande. Över 700 personer visade sitt intresse och nu är det 10 noga utvalda personer som går utbildningen på Hogias kontor i Stenungsund. Alla är supermotiverade att lära sig programmering. I gruppen har vi personer med mycket hög utbildning samt arbetslivserfarenhet från område som är viktiga för Hogia. Revision, transport, HR -specialist för att nämna några.

Accelerated learning fokuserar på behovet

Med accelerated learning handlar utbildningen om att lära sig just det som företaget behöver på 12 veckor. Det här är attraktivt både för företagen i sig och för de som vill byta karriär utan att sätta sig i skolbänken i flera år. Utbildningen innefattar 500 kodtimmar, vilket är lika många som i systemvetarprogrammet, men utan alla de andra ämnena.

- Inom IT-branschen är det inte något konstigt att man måste bygga på sin kompetens hela tiden i takt med teknikutvecklingen. Men det behöver vi andra också och vi kan nu bygga vidare med andra pusselbitar för att skapa fler medarbetare med dubbla kompetenser, avslutar Barbro.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän