Sidan publicerades senast 2015-02-15
« Tillbaka
Spara/dela med dig:
Startsidan »   ARTIKLAR »   ARTIKLAR »   Artiklar 2015 »   Balansera chefskap och föräldraskap »   

Balansera chefskap och föräldraskap

Therése Scherman arbetar som projektledare på Hogia och har närmare 15 års erfarenhet av chefsrollen, både hos oss och hos sina tidigare arbetsgivare inom retailbranschen. Vi bad Therése om tips kring hur man på ett bra sätt kombinerar chefskapet med familjelivet. Nedan skriver hon om sina tankar kring ämnet.


Ledarskapet är en del av livet. För mig handlar det om en livsstil där jag, med ett personligt ledarskap, leder såväl mig själv som personer inom mina ansvarsområden i vad som förhoppningsvis är rätt riktning. Att vara förälder och chef är förmodligen inte en större utmaning än något annat i kombination med att vara förälder. Som chef har man ett extra stort ansvar för att försöka nå balans mellan arbete och fritid – en stressad chef sprider gärna dålig atmosfär.

Var öppen

Är jag stressad berättar jag gärna det för mina kollegor och min familj. Jag upplever det som positivt att både som mamma och chef vara öppen kring eventuella familjeangelägenheter som hindrar och påverkar mitt arbete. Jag tror att det gör att närheten till medarbetarna ökar. Kommunikationen öppnar upp från alla håll och produktiviteten stiger.

Att vara chef och ledare är ett utvecklande arbete, men också ett arbete med hög intensitet, höga krav och förväntningar. Chefs- och ledarskapet är fyllt av många samarbetsrelationer och möten, vilket är både stimulerande och krävande. En duktig ledare har goda kunskaper om människor och även förmåga till egen återhämtning och gränssättning. Det är detta som bidrar till ett bra klimat i arbetsgruppen och till verksamhetens resultat. Det här är dock lättare sagt än gjort för många av oss.

Theréses tips

Här följer en rad handfasta tips som jag försöker arbeta efter i praktiken:
  • Ha rimliga krav på allt, släpp tanken på ett perfekt familjeliv. ( Finns det ens något som heter perfekt familjeliv?)
  • Prestigelöshet är centralt i mitt liv.
  • Njut av det du gör, tänk inte på allt du inte hinner.
  • Se till att ha lagom med aktiviteter inbokat.
  • Välj bort saker. Ingen Facebook, Instagram etc. Bort med perfekta fasader – ingen är perfekt.
  • Säg nej om du inte orkar eller vill.
  • Umgås bara med människor som ger energi.
  • Ha minst en fast grej i veckan där familjen gör något tillsammans. Fredagsmys kan vara en sådan grej. Ha flera fasta rutiner tillsammans. Aktiviteter är bra men jag tror även att det är viktigt att ”bara” vara hemma. Spela brädspel – det är ett hett tips för gemenskap.

God och tydlig kommunikation både hemma och på jobbet är A och O. Här är jag verkligen inte bäst i klassen men det är ett bra motto att sträva efter. God kommunikation kan exempelvis vara att dela Outlook-kalender så man känner till familjens planering och kan kombinera den med arbetets to do´s. To do-listor i sig är också ett bra hjälpmedel där man sammanfattar sådant som familjen behöver få uträttat, utan att sätta en deadline på det. Det ger möjlighet att tillsammans njuta av resultatet efter att ha slutfört eller uträttat något utan att man skapar stress och tidspress.

Använd tekniken med förstånd

Avslutningsvis tänker jag att teknikens utveckling gör det möjligt för många av oss att jobba var som helst, när som helst och hur som helst. Gränserna mellan arbetsliv och privatliv är vid det här laget ofta så utsuddade att det nästan är omöjligt att veta när det ena börjar och det andra slutar. Det kan ibland kännas som att förlora makten över sin egen tid. Själv får jag en frihetskänsla av det och ser väldigt stora möjligheter till att få en bättre balans mellan arbetet och familjelivet. Men det är viktigt att sätta gränser just för den så kallade gränslösheten. Själv är jag mån om min tid för återhämtning och tror att det ger mer för arbetsgivaren också. En utvilad person är alltid bättre både som chef och förälder.

Therése Scherman
Projektledare
Hogia AB

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKLAR  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
  Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Copyright © 1999-2019 Hogia  


Tipsa en vän